سند تک برگ! یکی از مقولاتی است که تمام افرادی که مالکیت ملکی را برعهده دارند یا قصد خرید و فروش ملک را دارند با آن مواجه هستند. در این مطلب قصد داریم تا شما را با چیستی سند تک برگ، اهمیت سند تک برگ رسمی و مراحل و شرایط ثبت سند تک برگ و دریافت آن آشنا سازیم.
یک سند ملکی را میتوان در دستهبندیهای مختلفی قرار داد. یک سند ملک میتواند: سند مشاع، سند شش دانگ، سند مفروز، سند منگوله دار، سند تک برگ، سند اعیان، سند عرصه، سند وقفی، سند ورثهای، سند المثنی، سند معارض، سند شورایی، سند وکالتی، سند بنچاق و سند رهنی باشد. همانطور که اشاره شد یکی از انواع سند که در دهه اخیر رایج شده است سند تک برگ میباشد. اگر قصد آشنایی با سند تک برگ را دارید این مطلب برای شماست.
سند تک برگ چیست؟
تا ده سال گذشته بکارگیری سند تک برگی مطرح نبود و معاملات ملکی با استفاده از سند منگولهدار صورت میپذیرفت. اما از سال 1390جهت جلوگیری از تخلفات و بروز مشکلاتی که ناشی از ضعف امنیتی سند منگوله دار بود، انجام معاملات تنها بوسیله سندهای تک برگی معتبر میباشد و الزام سندهای تک برگی به منظور ایجاد امنیت بیشتر عنوان شده است.
براساس ماده ۱۲ آییننامه قانون ثبت اسناد و املاک، سند تک برگ ملک به عنوان یک سند رسمی محسوب میشود که اطلاعاتی همچون: مشخصات صاحب و دارنده ملک، آدرس دقیق ملک، موقعیت جغرافیایی ملک در مقیاس یک دوهزارم، کد پستی و غیره در آن ثبت شده است و صادر کننده آن مراجع رسمی میباشند. سندهای تک برگ دارای نشان هولوگرام هستند، بنابراین سند هولوگرامدار نیز نامیده میشود.
اهمیت سندهای تک برگ
سندهای منگولهدار در چندین برگ تهیه میشدند از این رو به صورت سند دفترچهای در میآمدند و بوسیله پلمپ سربی امنیت نسبی برای آن مهیا میشد. سندهای دفترچهای هزینه بالایی به منظور چاپ دفترچه تحمیل میکردند، نشانی و آدرس موقعیت جغرافیایی به درستی درج نمیشد و حاوی اطلاعات اضافی از مالکین قبلی و سابقه سند بود که انجام تخلفات و سودجوییهای افراد را آسان مینمود. امروزه سندهای تک برگ جدید تنها در یک برگه صادر میشود و هولوگرام بکار رفته در آن قابل جعل و کپی برداری نمیباشد و بدین ترتیب، امنیت و اعتبار آنان تامین میشود. سندهای تک برگ تنها برای یک خریدار آماده میشوند و چنانچه هر بار ملکی مورد معامله قرار بگیرد، خریدار آن موظف است تا با تحویل سند قبلی به اداره ثبت اسناد و املاک، اقدامات لازم برای ابطال سند قبلی و صدور سند جدید را به انجام رساند. پس چنانچه شما نیز سوال دارید که سند تک برگ بهتر است یا منگوله دار؟ باید پاسخ دهیم که سند تک برگ به عنوان یک سند رسمی معتبر شناخته میشود و اگر دو فرد ادعای مالکیت بر یک ملک را داشته باشند، صلاحیت با فرد دارنده سند تک برگ میباشد.
مراحل ثبت سند تک برگ
برای آنکه یک سند تک برگ جدید را به ثبت رسانید کافیست تا 9 مرحله را به اتمام رسانید. و در نتیجه یک نمونه سند تک برگی را در اختیار داشته باشید.
مرحله اول: مراجعه به دفاتر ثبت اسناد رسمی
چنانچه که شما یک سند منگولهدار در اختیار دارید و بدنبال تبدیل به سند تک برگ هستید، باید به اداره ثبت اسناد و املاک شهرستان مراجعه نماید. اما اگر ملک جدیدی با سند تک برگ خریداری نمودهاید که فروشنده آن سند تک برگ به شما ارائه داده است و یا با قولنامه معامله را انجام دادهاید و قصد تبدیل قولنامه به سند تک برگی را دارید، الزامی است تا همراه با فروشنده و مدارک شناسایی طرفین و سایر مدارک لازم برای تعویض سند تک برگی به دفترخانه ثبت اسناد مراجعه نمایید، چنانچه یکی از طرفین اشخاص حقوقی مثل شرکتها یا سازمان ها باشند مدارک ثبتی شرکت یا سازمان نیز الزامی است.و سایر اقدامات بعدی را به انجام رسانید. 4 مرحله بعدی صرفا بدین منظور شرح داده میشود.
مرحله دوم: استعلام سند قبلی
در مرحله دوم صدور سند تک برگ به منظور کسب اطمینان از اعتبار سند، جلوگیری از کلاهبرداریهای احتمالی و فروش ملک به چندین خریدار و اطمینان از آزاد بودن سند و عدم رهن بانک، دادگاه یا زندان لازم است تا سند فعلی را استعلام نمایید. بدین منظور نامهها و فرمهای لازم جهت کسب استعلام ملک از ادارات و مراجع ذیربط مانند: اداره ثبت اسناد و املاک، شهرداری و اداره دارایی را دفاتر ثبت اسناد رسمی بصورت مکانیزه انجام میدهند و در مدت زمان مقرر که معمولا 2 تا 3 روز میباشد، نتایج حاصل از استعلام را دریافت نماید. البته به خاطر داشته باشید که اگر یکی از طرفین جزو اشخاص حقوقی محسوب میشوند، باید اقدامات استعلام از اداره تامین اجتماعی را نیز انجام شود.
به منظور کسب اطلاع از اصالت سند تک برگی نیز میتوانید با مراجعه به وبسایت سازمان ثبت و اسناد کشور به صورت آنلاین این کار را انجام دهید. البته در اپلیکیشن تخصصی اویم که برای ارائه خدمت در حوزه املاک تهیه شده است، بخشی به منظور استعلام سند و تصدیق اصالت سند مالکیت جهت سهولت استفاده کاربران در نظر گرفته شده است، که میتوانید با دانلود و نصب این نرمافزار این عمل را به آسانی اتمام کنید.
مرحله سوم: تسویه حساب با شهرداری
در روند تکمیل مراحل اخذ سند تک برگ، فروشنده ملک باید بدهیهای قبلی خود به شهرداری را تسویه نماید. چنانچه فروشنده گواهی پایانکار شهرداری را ارائه نماید نشان میدهد که ملک معامله شده عوارض و مالیات خود را پرداخت کرده و سند آن مشکلی ندارد.
مرحله چهارم: مراجعه به اداره دارایی
مرحله بعدی واریز مالیات ناشی از نقل و انتقالات املاک به حساب اداره دارایی محل میباشد. اگر فروشنده شخص حقیقی یا حقوقی بوده و قصد واگذاری ملک به غیر را داشته باشد لازم است تا با توجه به ارزش معاملاتی ملک مالیات واگذاری ملک و نقل و انتقالات را به حساب اداره دارایی واریز نموده و گواهی مربوطه را تحویل دفترخانه نماید.
مرحله پنجم : انتقال سند در دفترخانه
پس از آماده سازی تمامی گواهیها و نامههای تسویه حساب و دریافت جوابهای استعلام از ارگانهای مرتبط ، مدارک لازم به دفتر ثبت اسناد رسمی ارائه میگردد و مطابق با توافق طرفین و با حضور خریدار و فروشنده نقل و انتقال صورت میپذیرد. سپس دفتر ثبت اسناد بوسیله سیستم مکانیزه چکیده مختصری از نقل و انتقال را به اداره ثبت ناحیه ارسال مینماید.
مرحله ششم: مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک
این مرحله برای افرادی که قصد تبدیل سند منگوله دار به سند تک برگ را دارند، اولین مرحله به شمار میآید. با مراجعه اداره ثبت املاک بایستی فرم درخواست صدور سند تک برگ مالکیت را با صحت و دقیق تکمیل نموده و ارائه نمایید. اطلاعات درج شده بر روی سند تک برگ براساس تمام اطلاعاتی تکمیل شده توسط شما در فرم درخواست درج میگردد.
مرحله هفتم: ارائه سند مالکیت قبلی
در مرحله هفتم از مراحل دریافت سند تک برگ بایستی اصل سند قبلی ملک تحویل اداره ثبت شود. به عبارتی دیگر، هم برای صدور سند تک برگ نقل و انتقال و هم به منظور تعویض و تبدیل سند منگوله دار به سند تک برگ باید این مرحله طی شود. در نظر داشته باشید که چنانچه سند دفترچهای فرسوده، ناخوانا، غیرقابل استفاده و یا مفقود شده باشد پیش از هر اقدامی باید سند المثنی یا سند تک برگ المثنی را تهیه نمایید. برخلاف سندهای دفترچهای و منگوله دار اطلاعات مربوط به نقل و انتقالات قبلی درج نمیشود و تنها مشخصات آخرین مالک ثبت میگردد. در پشت سند تک برگ فضای مختصری به منظور رهن و سرقفلی ملک درنظر گرفته شده است.
مرحله هشتم: تکمیل و ارائه مدارک و پرداخت هزینههای ثبت
اکنون باید تمام مدارک که در مراحل قبل مهیا شدهاند به همراه مدارک هویتی فروشنده و خریدار، قبض تلفن ثابت ملک به دلیل درج آدرس و کدپستی دقیق ملک مورد نظر و کروکی دقیق ملک تحویل اداره ثبت و املاک گردند.
مرحله نهم: مراجعه به باجه پست مستقر در اداره ثبت
در مرحله نهایی با مراجعه به باجه پست مستقر در اداره ثبت و پرداخت هزینه های لازم، کافیست تا فرم مشخصات و پاکت تحویل سند مالکیت را تکمیل نمایید. بدین ترتیب، فرآیند دریافت سند و ارسال آن برای مالک به اداره پست واگذار میشود.
پس از طی تمام مراحل فوق و اتمام اقدامات، سند مالکیت به آدرس درج شده بر روی پاکت تحویل سند تک برگ ارسال میگردد. مدت زمان صدور سند تک برگی در تبدیل سند های دفترچهای به تک برگ معمولا 50 روز و برای نقل و انتقال املاک،20 روز طول میکشد.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ سند تک برگ
در مطالب فوق به تمامی مدارکی که در طول پروسه دریافت سند تک برگ نیاز است را اشاره کردیم. در ادامه لیست کاملی از تمام مدارک مورد نیاز سند تک برگ رسمی را ارائه مینماییم:
- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی فروشنده ملک، مالک جدید و مالک قبلی
- ارائه وکالتنامه در صورت واگذاری آن به وکیل قانونی
- برگه خلاصه نقل و انتقال ارسال شده توسط دفترخانه
- تکمیل فرم درخواست دریافت سند و فرم مربوط به اداره پست
- اصل سند مالکیت قبلی (منگوله دار یا تک برگی در اختیار فروشنده)
- ارائه پایان کار شهرداری، استعلام سند، گواهی واریز مالیات ناشی از نقل و انتقالات املاک به دارایی، تسویه حساب با اداره تأمین اجتماعی (اشخاص حقیقی)
- آدرس، نقشه، کروکی دقیق و کد پستی ملک
- قبض تلفن ثابت ملک
پیگیری سندهای تک برگی
اگر قصد دارید از وضعیت مدارک ارسال شده به منظور صدور سند اطلاع بیابید باید شماره رهگیری که هنگام قبول مدارک توسط دفترخانه تحویل شما شده است را در وبسایت اداره پست، به آدرس الکترونیکی https://sabtasnad.post.ir/GeneralTrack.aspx وارد کرده و سپس دکمه جستجو را فشار دهید.
هزینه سندهای تک برگ
هزینههایی که در طی انجام مراحل اخذ و دریافت سند تک برگی انجام میشود شامل: هزینههای مربوط به پایان کار، بیمه و عوارض، هزینههای مربوط به استعلام سند، هزینه مالیات نقل و انتقال املاک معین شده توسط اداره دارایی محل، هزینه مربوط به اداره پست، هزینههای دفتر ثبت اسناد رسمی و سایر هزینههای مربوط به اداره ثبت اسناد و املاک میباشد.
در اپلیکیشن تخصصی اویم، همچنین میتوانید از افرادی که توانایی انجام امورهای مربوط به سند تک برگ را انجام دهند، کمک بگیرید. چنانچه میخواهید با این اپلیکیشن آشنا شوید، مطلب معرفی اپلیکیشن اویم را مطالعه نمایید.
- ۰۰/۰۳/۲۰